Сглобяват наночастици със светлина 29.03 | 12:55

Случайно откритие отваря пътя пред създаването на нов клас материали

От Георги Георгиев

От години учените търсят начини за сглобяване миниатюрните наночастици в по-големи структури в желана от тях форма и структура. В това си начинание досега те са постигнали само частичен успех.

По ирония на съдбата пробивът бе постигнат случайно от американски учени от Националната лаборатория Argonne. Чрез използването на лазерен лъч светлина те успели сглобят златни и въглеродни наночастици в дълги нишки, съобщава nanotechwire.com.

"Mетодът може да се използва за създаването на нанокапсули с лекарства, които да достигат болните места в организма, или за направата на катоди за батерии с много голяма повърхностна площ", казва ръководителят на проекта Джон Банс.

"Методът може потенциално да ни помогне да създадем по-добри материали, които да бъдат използвани навсякъде – от катализаторите до полупроводниците, възможностите са безкрайни", допълва ученият.

Изследователите са използвали нискоенергиен лазер, чиито интензитет е подобен на офисните лазери-показалки. Щом насочили лазерния лъч към воден разтвор на златни и въглеродни наночастици, учените с изненада установили, че миниатюрните частици започват да се подреждат по определен начин в дълги вериги.

Новата технология станала известна още като оптично контролирано сглобяване (ODA). В бъдеще тя може да предостави на учените нови методи за създаването на иновационни материали и технологии по прост, евтин, безопасен и енергийно ефективен начин, казват учените.

Чрез ОDA ще могат да се наблюдават динамичните биологични процеси в организма. Капсулирането на метални частици в инертен въглерод ще доведе и до синтезирането на ново поколение базирани на наночастици терапевтични агенти.

Откритието на ODA станало напълно случайно по време на проучване на въглеродното съдържание в почвата посредством техника, известна като Раманова спектроскопия.

Водещи

Най-четени