Северна Корея може да създава свръххора с генно инженерство 10.06 | 09:42

Методът на проф. Робърт Уинстън е по-опасен от клонирането

От Антония Михайлова

Проф. Робърт Уинстън се опасява, че разработената от него техника за въвеждане на гени в спермата ще се използва от много страни за създаването на различни програми по евгеника.

73-годишният лорд Уинстън съвсем скоро публикува резултатите от своите изследвания за възможността за въвеждане на нови гени в спермата.

Ученият е изчислил, че неговото откритие ще позволи да се отглеждат прасета с човешки гени, за да могат след това да се използват в качеството на донори на различни органи.

Но теоретично методите му може да се използват и за създаване на по-силни, бързи и умни хора с изкуствено осеменяване. Днес това е възможно само при оплождане инвитро и изисква много време, пари и свръхвисоки технологии.

"Новата техника за въвеждане на гени в спермата може да се използва например в Северна Корея. Едва ли това е възможно днес във Великобритания, но с времето изкушението да се създават по-съвършени хора, да се подсигурят собствените деца с по-добро бъдеще, може да се окаже прекалено голямо. А това е пряк път към евгениката", отбелязва проф. Уинстън.

Ученият предупреждава, че новата заплаха от насочени генетични мутации е доста по-опасна от технологията за клониране, която се оказала безполезна.

Но други експерти изразяват сериозни съмнения в мащаба на заплахата. Според тях новата технология не може да развие истински полезни черти у хората, например интелект, сръчност или музикални способности.

Основно поле за прилагане на съвременните методи за генно инженерство ще стане отглеждането на животни с човешки геном. За принципната възможност за трансплантация на свински органи върху хора свидетелства скорошен експеримент – павиан получил сърце на прасе и вече година то функционира нормално.

Водещи

Най-четени