Седефът в мидите – основа на бъдещите бронирани жилетки? 16.11 | 08:01

Или нанотехнологиите, които откриваме в природата

От Георги Георгиев

Малко известен факт е, че лъскавият седеф, който покрива вътрешната черупка на мидите, играе ключова за оцеляването на мидите в природата. Той е веществото, което ефективно защитава тези мекотели от острите и силни удари на хищниците върху черупките.

На какво обаче се дължи тази необичайна здравина на седефа, който в същността си е изграден от същия материал, който изгражда и известния с крехкостта си тебешир? Екип от учени от Университета в Южна Каролина успяха да намерят отговор на загадката.

Изследванията под електронен микроскоп показали, че миденият седеф разполага с особена наноструктура, съставена от миниатюрни кристални зрънца калциев карбонат. Те са наредени в правилен и същевременно сложен модел и са свързани помежду си от биополимер. Тази структура прави седефа 1 000 пъти по-устойчив на счупване при удар в сравнение с кристалната форма на калциевия карбонат.

Друго необичайно качество на седефа е неговата променлива издръжливост под налягане. Когато бъде притиснат бързо и силно (динамично натоварване), той е способен издържа на далеч по-високо налягане за разлика от случая, когато натискът е постепенен (статично натоварване).

Тази особеност се дължи на способността на наноструктурата да абсорбира и след това да разпределя равномерно силата от удара върху цялата повърхност на материала – качество, което мидите са развили през милионите години борба на живот и смърт със застрашаващите ги хищници.

Днес много малка част от изкуствено създадените керамични структури притежават свойство, което би се оказало безценно за създаването на бронирани облекла, коментират изследователите.

В бъдеще откритата в седефа на мидите структура ще може да бъде използвана в създаването на нов клас материали, които са достатъчно здрави и леки, че да се използват като ефективна персонална защита от куршуми и всякакъв вид силни и резки физически въздействия.

Водещи

Най-четени