Система показва свободните места за паркиране в реално време 26.04 | 11:59

Засега програмата е пилотна и се изпробва в осем квартала на Сан Франциско

От Ивайло Ачев

Паркирането се превръща във все по-голям проблем навсякъде по света, където градовете растат. Начините за решение на въпроса са много, но в Сан Франциско предлагат един доста иновативен – система, показваща в реално време къде можете да оставите колата си, става ясно от сайта на проекта.

Програмата SFPark все още е пилотна и засега се тества в осем квартала на града. По своето същество представлява следното – разполагат се сензори на всички маркирани места за паркиране в осемте квартала, като сензорите отчитат дали съответното място е заето или не. Чрез влизане в сайта на програмата (sfpark.org) или с помощта на услуга чрез iPhone всеки може да види къде е най-близкото свободно място и колко ще му струва да остави колата си там.

Според изчисленията на градската управа цената за паркиране ще варира между 25 цента на час до 6 долара на час – зависи от търсенето на места.

Очакванията са, че новата система ще намали значително трафика и отделянето на вредни емисии, тъй като все по-малко шофьори ще се лутат насам-натам в търсене на свободно за паркиране място.

Водещи

Най-четени