Система роботи ще помага в спешните отделения 08.12 | 10:52

Един ден роботизираните помощници ще облекчат работата на лекарските екипи в болниците

От Георги Георгиев

Компютърни инженери и медицински специалисти от университета Вандербилд представиха проект за система от роботи, наречена TriageBot, чиято цел е улесни дейността в спешните медицински центрове в болниците, пише Science Daily.

В бъдеще роботизираните помощници ще извършват диагностични измервания и ще събират важна информация за поставянето на правилна и навременна диагноза.

Проектът за роботизирани системи бе представен по време на конференцията Humanoids 2010 в американския град Нашвил.

Основните цели на проекта са да се облекчи работата претоварените лекарските екипи чрез създаването на повече ред в често хаотичната среда на спешните отделения, и да се реагира бързо и адекватно на наистина спешните случаи. Иновационната система ще доведе и до намаляването на броя на допусканите грешки.

Днес около 40% от пациентите в спешните отделения постъпват в потенциално застрашаващо живота им състояние, което изисква незабавна и адекватна реакция.

Роботизираната система TriageBot, е проектирана да обработва ефективно останалите 60% от не толкова спешните случаи.

Ако проектът се окаже успешен, след пет години модерните спешни отделения няма изглеждат много по-различно от днес. Те обаче ще разполагат с важни технологични предимства като автоматична система обработка на пациентите и наличието на "умни" столове и мобилни роботи, които взимат изследвания в чакалните в чакалните на болниците.

Още на прага на болниците пациентите ще бъдат посрещани от робот, който ще записва оплакванията им. При съобщаването на информация от критично значение като например оплаквания за болки в гърдите, системата незабавно ще уведомява дежурния лекарски екип. Така ще се спести много време в чакане и обработка на базисната диагностична информация.

Система TriageBot включва и асистентите роботи, които вероятно ще бъдат вградени в столовете на чакалните. Така те ще могат периодично да взимат базисна информация за медицинските показатели на пациента като нивото на кръвното налягане, пулса, нивата на кислорода в кръвта, честотата дишането и др. При влошаване на някой от тези показатели лекарите незабавно ще бъдат алармирани.

Водещи

Най-четени