Следващото оръжие на САЩ за война по море... Музика! 19.11 | 11:30

Звукови вълни блокират системите за управление на морските съдове

От Антония Михайлова

Смята се, че благодарение на звуковите вълни може да се преодолее въздушното пространство – или иначе казано, дистанционно да се взломят устройства, които нямат достъп до мрежата.

Например да се парализира управлението на системите на корабите, вместо да се използват блокади или стрелби с ракети Тomahawk, за да се попречи на Русия да достави оръжие в Куба, например. Сега за това Съединените щати могат да използват вредни звуци, пише Nextgov.com.

"Ако става дума за флота, то такова въздействие може да доведе до пълното й спиране. Тъй като нашите кораби представляват плаващи системи SCADA", заявил на конгрес във Вашингтон, организиран от правителствената Media Group, Марк Хаджерот, капитан в оставка, зам.-директор по кибербезопасност в академията на ВВС на САЩ. Става дума за системите за общ контрол и събиране на данни (SCADA), които могат да управляват промишлени операции. "Ако успеете да преодолеете въздушното пространство, това може да наруши световния баланс на сили."

Става дума за това, че звуковите вълни могат да бъдат технически преобразувани във вредни електрически сигнали. В дадения случай акустичният сигнал предизвиква нарушаване в работата на мембраната на високоговорителите, карайки ги да генерират електрически сигнал, състоящ се от нули и единици. Определен набор единици и нули могат да препрограмират управляемите компютри на корабните системи.

"Парализирането на системата SCADA ви дава преимуществено притежание на несмъртоносно оръжие за война по море", казва в интервю Питър Сингър, аналитик от института по национална сигурност. "Президентът може да каже, например: "Не позволявайте на флота на противника да завладее тази верига острови, но и не му позволявайте да разгърне истинска война." Достатъчно е да се предупреди противникът, че ако той пресече определена граница, САЩ ще "натиснат превключвателя". Така техните кораби ще продължават да плават безпомощно, но вие не сте убили никого", обяснява Сингър.

Водещи

Най-четени