Слънцето – нашата надежда срещу астероиди? 19.02 | 07:43

Система от орбитални спътници може да превърне слънчевите лъчи в мощни лазери

От Георги Георгиев

В последните седмици Земята се размина на косъм с два големи астероида, които, ако ни бяха улучили, щяха да направят поразии, пред които падналият в Русия астероид щеше да ни изглежда като бенгалски огън в Новогодишна нощ.

За да избегнат съдбата, сполетяла динозаврите преди 66 милиона години, не една и две умни глави работят върху планове за създаване на устройства, които в бъдеще да отклоняват големите парчета скала, потенциално поели на смъртоносна мисия към Земята.

Един от тези планове е разработен от двама изследователи от Калифорнийския политехнически университет. Според него човечеството е способно да унищожава опасни астероиди като използва енергията от Слънцето, съобщава Gizmodo.

На теория идеята изглежда проста и напълно реализуема – в космоса трябва да да бъде изградена система, която фокусира слънчевите лъчи в унищожителни лазери. Те ще бъдат способни да изпаряват астероиди с размери до пет футболни игрища.

Системата е наречена DE-STAR – съкратено от Directed Energy Solar Targeting of Asteroids, an exploRation. По план тя трябва да се състои от група спътници в орбита около Земята, които концентрират слънчевите лъчи в лазери и ги насочват към опасните астероиди. Така приближаващите планетата космически тела ще бъдат унищожавани или най-малкото отклонявани от първоначалната си траектория.

Освен да пазят Земята, лъчите на DE-STAR може да се използват и за химически анализ на преминаващите край планетата парчета скала. В тази си роля те може да подпмогнат развитието на бъдещата индустрия за добив на полезни изкопаеми от космоса – начинание, в което редица компании вече наливат милиарди долари. В тази си роля проектът може да получи финансиране и от частни капитали, което увеличава шансовете му за реална реализация.

Водещи

Най-четени