Слънчев телескоп от ново поколение се подготвя за изстрелване 09.07 | 07:55

Телескопът ще прави снимки на слънчевата корона с изключително висока резолюция

От Вероника Стойновска

НАСА подготвя за изстрелване слънчев телескоп от ново поколение, който прави изображения с много висока резолюция, съобщават от Softpedia. Очаква се прецизният инструмент, носещ абревиатурата HI-C (съкратено от High Resolution Coronal Imager) да полети на 11 юли.

От НАСА уточняват, че HI-C няма да бъде космически кораб, а по-скоро инструмент, който ще прекара само няколко минути извън земната атмосфера, или ако трябва да сме точни – 620 секунди. Той ще бъде прикачен на борда на ракетата Black Brant и ще бъде изстрелян от ракетната база "Уайт Сандс" в щата Ню Мексико.

Това е слънчевият телескоп с най-голяма резолюция от всички апарати, които са били изстрелвани досега. Той е предназначен за изследване на слънчевата корона - външният слой на Слънцето, който се нагрява до температура от милиони градуси.

Самият телескоп е построен с цел учените да могат да изследват основните структури на Слънцето. Експертите смятат, че инструментът ще бъде в състояние да изпрати снимки, на които да се виждат структурни детайли с размери до 160 км.

До момента обекти с подобни малки размери не са били наблюдавани на живо от учените, които предрекли тяхното съществуване на базата на компютърни симулации.

След изстрелването учените от НАСА ще започнат да получават данни от HI-C на 69-тата секунда от полета със средна скорост 1 снимка в секунда, заснета от телескопа.

Водещи

Най-четени