Смартфон следи мозъчната дейност 20.09 | 09:31

Не ясно дали странното приложение ще бъде използвано за медицински цели и просто за забавление

От Георги Георгиев

Понякога при смартфон-приложенията линията между сериозността и приложимостта на дадено приспособление е трудно различима. Такъв е примертът с новият портативен мозъчен скенер за смартфони, разработен от Якоб Ларсен и неговите колеги от техническият университет в Дания, пише PhysOrg.

Устройството представлява хардуерна/софтуерна джаджа, която позволява на всеки притежател на смартфона Nokia N900 да си прави електроенцефалография (EEG), вместо да ходи до болницата.

Хардуерът на мозъчния скенер се състои от приспособление за глава с инсталирани датчици, които се прилагат към скалпа. То изпраща безжични сигнали към N900, чийто софтуер впоследствие изгражда виртуален образ на мозъка, базиран на електрическата активност на невроните в реално време.

Въпреки възможностите които скенерът дава, остава въпросът това истинско приложение ли е или просто забавно приспособление? Според създателите си енцефалографът е полезен медицински инструмент, подобен на домашните устройства за измерване на кръвното налягане. За болните от епилепсия или подобни мозъчни заболявания притежаването на подобна домашна система за следене би означавало, че ще им бъде спестено периодичното посещение на медицинските центрове за изследвания.

Основният проблем на портативния скенер обаче е свързан с неговото ниско ниво на чувствителност в сравнение с много по-скъпите и точни машини, които се използват в болниците. Затова не е ясно дали лекарите приемат резултатите от подобно устройство като достатъчни за определянето на състоянието на пациента.

Не бива да се пренебрегва и фактът, че някои ще приемат устройството като вид игра, която може да се играе на партита. Не е трудно да си представим как студенти стоят около масата, пият алкохол, предават си скенера един на друг и се забавляват, докато гледат как техните мозъчни клетки измират в реално време пред очите им...

Водещи

Най-четени