Смартфоните завладяват и космоса 26.02 | 17:24

Първият сателит, захранван от смартфон, бе изстрелян в околоземна орбита

От Георги Георгиев

В момент, в който всеки голям производител на смартфони се опитва да привлече вниманието към себе си на Световния мобилен конгрес, космическият център към британския университета в Съри (SSC) и компанията Surrey Satellite Technology успяха да съберат погледите, след като пуснаха смартфон, но не на пазара или на някой щанд на МWC, а директно в космоса.

Двете организации успяха да подготвят за изстрелване сателита STRaND-1 (Surrey Training Research and Nanosatellite Demonstration-1), който ще бъде управляван от смартфона на Google Nexus One, производство на тайванската HTC.

Устройството успешно бе изстреляно в орбита на борда на ракета на Индийската космическа агенция (ISRO), чиято основна мисия бе да изведе в околоземното пространство полярен сателит.

820264

По този начин ISRO успя да изпревари американската НАСА, която обяви подобни планове миналата година, коментират от MaximumPC.com.

Освен Nexus One на борда на сателита e поставен и нов бърз компютър, предвиден за ползване от миниатюрните спътници CubeSat и работещ под операционната система Linux.

Апаратът разполага и със система за контрол върху надморската височина и орбитата, както и с две системи за задвижване.

3,5-килограмовият STRaND-1 първоначално ще бъде управляван от CubeSat, като контролът от страна на Nexus One ще бъде поет по време на втората част от мисията.

Наред с това телефонът на Google и HTC ще бъде използван за събирането на научна информация и заснемането на земната повърхност от високо.

Водещи

Най-четени