Сонди на Lockheed Martin ще строят базата за бъдещите марсианци 03.12 | 11:31

Всичко ще е готово предварително за невъзвръщенците

От Антония Михайлова

Проектът Mars One, който възнамерява да изпрати първата колония от хора на Марс, ще обяви тази седмица сътрудничеството си с компанията Lockheed Martin и Surrey Satellite Systems за разработването и създаването на първата автоматична марсианска мисия в рамките на проекта, съобщава основателят на проекта Бас Лансдорп.

Проектът, базиран в Холандия, си е поставил за задача към 2023 година да осъществи пилотирана експедиция на Марс. Четирима участници в проекта ще станат първите марсиански колонизатори и ще прекарат остатъка от живота си в марсианско селище, което ще бъде построено за тях от автомати, изпратени на Марс предварително.

Първите "марсианци" ще бъдат избрани измежду доброволците – заявки за участие в мисията са подали над 200 000 души. Инициаторите на проекта смятат да съберат парите от продажба на права за излъчване на риалити шоуто, в което ще се превърне процесът на подбор и подготовка на участниците, както и живота на първите заселници на Червената планета.

На конференция в Москва Лансдорп заявил, че още след няколко дни той ще замине за Вашингтон, за да обяви официално важния етап в подготовката на автоматичната мисия в рамките на проекта – първата частна автоматична сонда, която ще се отправи към Марс.

"Засега не мога да разкажа всички детайли, но на пресконференция във Вашингтон ще бъдат представителите на компаниите Lockheed Martin и Surrey Satellite Systems. Първата е създала повечето марсиански апарати, които работят успешно, затова ще си сътрудничим с тях", казва Лансдорп.

Той напомня, че Mars One планира да изпрати първия автоматичен апарат на Марс през 2018 година, а в продължение на няколко години – още няколко апарата, които ще приготвят всичко за пристигането на колонизаторите.

"Когато получим потвърждение, че всички системи на Марс са сглобени и работят, ще изпратим там кораба с хората. Стартът на кораба с хората се планира за 2022 година, те ще пристигнат през 2023 г. Това ще бъдат четирима души – двама мъже и две жени", допълва Лансдорп, цитиран от РИА Новости.

Водещи

Най-четени