Софтуер трансформира клипове в комикси 16.03 | 07:31

Програмата автоматично да преформатира видеоклипове в поредица от картинки

От Георги Георгиев

Макар че част от комиксите днес все още се рисуват на ръка, мнозина съвременни аниматори използват различни цифрови инструменти при създаването и обработката на творбите си. Но дори с помощта на тези инструменти създаването на комикси е задача, отнемаща много часове на прецизна работа.

В ново проучване екип от изследователи от Китайския технологичен университет "Хефей" е създал програма, която може напълно автоматично да трансформира филмови сцени в поредица от комиксови изображения, без нуждата от каквато и да е човешка намеса, пише PhysOrg.com.

Под ръководството на проф. Менг Уанг учените са създали нов софтуер, наречен Movie2Comics, който може да е от полза както на професионалистите, така и на всички, които искат да се изявят като създатели на комикси. Тъй като не изисква никаква човешка намеса, методът притежава потенциала значително да намали времето и разходите по създаването на нови професионални комикси.

Самият процес включва няколко стъпки, в които влизат автоматичен алгоритъм за писане на скриптове, създаването на репликите в бели балончета с репликите и "прикачването" им към съответния герой от сцената. Системата позволява напълно автономно генериране на комиксови панели с различи големини, така че максимално да паснат на страницата, както и рендирането на самите филмови кадри в комиксов стил.

Изследователите изпробвали метода в преформатирането на 15 филмови клипа в комискови поредици. Клиповете били взети от филмите "Титаник", "Шерлок Холмс" и "Посланието" и били с дължини от 2 до 7 минути.

При тестове с потребители се оказало, че в повечето случаи софтуерът успявал да предаде историята (макар че някои моменти се губели), а разглеждането на комиксите носело удоволствие.

Макар и да работи като цяло добре, програмата има своите слаби места. Така тя понякога поставя балончетата с репликите до лицата на неправилните персонажи. За момента точността на този алгоритъм е приблизително 85% - процент, които китайските специалисти се надяват да подобрят в бъдеще.

Водещи

Най-четени