Спасение от глобалното засушаване 14.11 | 13:20

Революционна напоителна система добива водата от самия въздух

От Георги Георгиев

Ярките футуристични идеи, имащи за цел да направят живота ни по-лесен, често ни удивляват. Понякога обаче се оказва, че нискотехнологичните (и евтини) решения са именно тези, които ни позволяват да разрешим днешните наболели проблеми.

Сред тях със сигурност трябва да поставим и новата максимално опростена система за напояване AirDrop, която ускорява процеса на кондензация и така произвежда вода от самия въздух. Според своя създател – австралийския студент Едуард Линакър – устройството е вдъхновено от бръмбар, живеещ в пустинята Намиб. Насекомото е способно да оцелява в изключително сухата пустиня, като улавя много малки количества вода от хладния пустинен въздух на зазоряване.

Като дизайн AirDrop прилича на странните заострени конструкции, които виждаме на планетата Татуин от "Междузвездни войни". Системата разполага с малка турбина на върха си, която улавя въздуха и го вкарва в мрежа от тръби под земята. Там той бързо се охлажда до температурата на почвата и създава среда с влажност от 100%. Това води до естествена кондензация. Добитата по този начин вода се съхранява в специален съд и след това се изпомпва по вкопани в земята тръби до корените на растенията.

Системата е напълно самодостатъчна и не се нуждае от външен източник, за да работи, твърди нейният създател. По време на ветровити дни въздухът нахлува естествено в тръбите, а при тихо време турбината се задвижва с енергия, получена от малкия соларен панел, разположен на върха ѝ.

AirDrop получи признание със спечелването на тазгодишния престижен конкурс за иновации "Джеймс Дайсън". Линакър започнал да работи по системата си, за да помогне на австралийските фермери, които пострадаха жестоко от продължителната суша на държавата-континент. Бедствието доведе до вълна от самоубийства сред фалиралите земеделци.

Прототипът на AirDrop може да произвежда по литър вода на ден и не изисква никакви специални методи за инсталиране освен просто вкопаване в земята.

Линакър вярва, че изобретението му може един ден да намери приложение в широк мащаб и с това да реши проблемите с липсата на вода в много сухи райони по света.

Водещи

Най-четени