Спътници възстановиха маршрута на Челябинския метеорит 22.10 | 09:42

Новият метод може да се използва за проследяване на падането на космически тела

От Антония Михайлова

Траекторията на полета на Челябинския метеорит след влизането му в атмосферата беше възстановена от американски учени въз основата на данни от спътници.

Методът на изследователите може да се използва за проследяване на падането на космически тела над населени територии, се казва в статия, публикувана в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Сутринта на 15 февруари в района на Челябинск в атмосферата влиза голям метеорит, чиято маса се оценява на 7000-10 000 тона. Той се движи със скорост около 18 км в секунда и се взривява на височина около 30 километра. Ударната вълна от взрива с мощност от 100 до 500 килотона избива стъклата на множество сгради и нанася щети на домовете в Челябинск, а стотици хора са ранени.

По-рано астрономи от Чехия, Колумбия и редица други страни възстановили траекторията на метеорита, основавайки се на многобройни видеозаписи и снимки, направени от жители на региона. Стивън Милър от университета в Колорадо и колегите му решили да тръгнат "от горе на долу" и да се опитат да възстановят "маршрута" на Челябинския метеорит въз основа на спътникови наблюдения.

Учените анализирали данните от геостационарните апарати – четири европейски спътника, един китайски, японски и корейски. Освен това авторите на изследването използвали данните от полярно-орбиталния американски апарат DMSP. Всички те наблюдавали района на падането в продължение на няколко минути преди, по време на и след полета на метеорита.

На спътникови снимки добре се вижда димната следа на космическото тяло, но от двуизмерните снимки било много трудно да се възстанови положението на тази следа в пространството. Учените използвали данните за положението на спътниците, за да възстановят 3D картината, и накрая получили параметрите на траекторията, които добре се съгласували с изчисленията на чешките учени, опиращи се на наблюдения от Земята.

"Тези резултати показват, че спътниците могат да се използват за описание на падането на метеорити, които често се случват извън пределите на плътно населените места", цитира статията РИА Новости.

Водещи

Най-четени