Студенти създадоха Спайдърмен костюм за военните 04.06 | 14:02

Самата инициатива е на Американските военновъздушни сили

От Виолета Малинкова

Група студенти от Държавния университет на щата Юта създадоха костюм, което ще позволи на Специалните военни сили на САЩ бързо да изкачват стени подобно на Спайдърмен, без да използват въжета и куки. Устройството се състои от два мощни вакуумни накрайника, които работят на принципа на прахосмукачката, съобщава KLS.

Самата инициатива е на Американските военновъздушни сили, които раздали по 20 хил. долара на няколко университета в страната, за да създадат, в рамките на два семестъра, средство за предвижване на войниците по стени без употребата на въжета и куки. Както стана ясно, единствено студентите, наричащи себе си Ascending Aggies, са успели да създадат работещо устройство.

Основната част от костюма са двете метални "дюзи", които служат за "засмукване" на стената, позволявайки по този начин на човек да "залепне" за нея. Силата, с която те правят това е 4,5 фунта на квадратен дюйм или 0,32 килограма на квадратен сантиметър.

За по-добро сцепление краищата на смукателните части са покрити с мек материал, повтарящ формата на стената. Цялата система работи на батерии. Според разработчиците, тя е по-тромава, отколкото са очаквали, но все пак е работеща.

Благодарение на успеха си, момчетата спечелили безвъзмездната помощ за инженерния отдел на Държавния университет на Юта от страна на Военновъздушните сили, възлизаща на 50 хил. долара. Освен това на екипа, създал необичайния костюм, е възложено и предизвикателството да подобрят устройството, като при успех ще получат общо 100 хил. долара.

Заключението на професорите за изобретението е, че то има голям потенциал и широка област на приложимост.

Разработчиците направиха и демонстрация на костюма:

Най-четени