Събудиха Curiosity 20.03 | 10:52

Марсоходът кацна в кратера Гейл близо до екватора на Марс миналата година

От Кремена Бедерева

Марсоходът на НАСА Curiosity, който от края на февруари изпитва технически проблеми заради срив на паметта в един от двата бордови компютъра, се върна към нормален режим на работа, се казва в съобщение на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена (щата Калифорния), цитирано от ИТАР-ТАСС и РИА "Новости".

Очаква се "събуденият" марсоход да се заеме с научните си изследвания още до края на тази седмица. "Марсоходът се върна в активно състояние", съобщават от Лабораторията за реактивни двигатели.

През следващите няколко дни Curiosity ще може да възобнови изследванията на получените образци марсиански грунт, допълва БТА.

От лабораторията обаче отбелязват, че марсоходът ще пристъпи към повторен процес на пробиване на скала и към другите технически експерименти не по-рано от май. Причината е, че сега специалистите подготвят космическия апарат за периода през април, когато ще бъде загубена връзката със Земята.

Тогава Слънцето ще е на една линия с Марс и радиовръзката ще е практически невъзможна. Проблемите с бордовите компютри на марсохода започнаха от февруари, което наложи той два пъти да бъде въвеждан в спящ режим. Първо учените бяха принудени да използват дублиращия бордови компютър В заради неизправности с флаш паметта на основния компютър А.

В неделя, на 17 март, се появи отново незначителен файлов проблем на софтуера, този път с бордовия компютър В. Сега специалистите проверяват работоспособността на компютър В. Той за пръв път трябва да управлява манипулатора, което ще позволи на марсохода "да помаха с ръка". Досега с тази задача бе натоварен основният бордови компютър. 

Curiosity кацна в кратера Гейл близо до екватора на Марс на 6 август миналата година. Шестколесният робот е най-усъвършенстваният, който някога е бил изпращан на друга планета. Целта на мисията е да определи дали средата е била благоприятна за микроби.

Марсоходът в началото на месец февруари проби плоска скала и събра около лъжица проба от вътрешността й. Предвидено е марсоходът да остане на Червената планета 687 земни дни. Проектът на НАСА е на стойност 2,5 милиарда долара.

Водещи

Най-четени