Създадоха биоразградима синтетична смола 13.01 | 18:20

Новият мултифункционален продукт е 100% екологичен и рециклируем

От Георги Георгиев

Учени от университета в Амстердам създадоха нов клас термореактивни смоли от възобновяеми изходни материали, които са напълно биоразградими, нетоксични и безопасни за производство и унищожаване, съобщава Science Daily.

Новият продукт се различава коренно от съвременните синтетични смоли, базирани на петрола, които не са биоразградими и могат да бъдат изгаряни само при специални условия поради силно отровните субстанции, които те отделят.

Днешните термореактивни пластмаси, използвани в домакинството и строителството, са изградени от триизмерни мрежи от кръстосани полимери. Класически пример за такава пластмаса е Бакелитовата смола, създадена при реакцията на фенол и формалдехид. Широко разпространен в миналото, бакелитът все още се използва за слепване на дървесните фибри в плоскости със средна степен на плътност (МDF).

Чрез избор на правилните изходни материали и условия на процеса на реакциите на кръстосано свързване, екипът успява да създаде нов клас от биопластмаси, които варират от материал, подобен на твърда пяна до гъвкав материал с дебелината на лист хартия.

Процесите на създаване и унищожаване на новите нетоксични материали също са безвреден, казват учените. При тях не се отделят токсични вещества в околната среда.

Отгоре на всичко, изходните материали вече се предлагат на световния пазар на конкурентни цени – добра новина за производителите на опаковки и строителни материали, които сега могат да заменят замърсяващите пластмаси от нефтопродукти.

В бъдеще усилията на учените ще се фокусират върху откриването на нови приложения на биосмолите и върху методи за подобряване на качествата и процесите на производството им.

Водещи

Най-четени