Създадоха бъбречна тъкан със стволови клетки 23.01 | 19:33

Пробивът дава надежда на хиляди пациенти, чакащи за трансплантация на бъбрек

От Диана Цветкова

Японски учени създадоха бъбречна тъкан на базата на индуцирани плурипотентни стволови клетки – постижение, което е от изключителна важност, предвид факта, че бъбреците имат структура, която трудно може да бъде възстановена след увреждането им.

Учени от Университета на Киото са отгледали култура от мезодермални тъкани като онези, които се съдържат в бъбреците, съобщава Nature Communications. Успехът на метода е над 90% след 11-дневно отглеждане на подобна култура.

Откритието е първи етап към трансплантация на бъбречна тъкан, генерирана от индуцирани плурипотентни стволови клетки. То дава надежди на хиляди пациенти, които чакат трансплантация на бъбрек.

"Това е важен етап, но трябва да се преодолеят още много пречки, преди да се стигне до лечение. Все още не знаем дали присаждането на подобни клетки ще позволи да се лекуват пациенти, засегнати от бъбречни болести", заяви ръководителят на проекта проф. Кенджи Осафуне, цитиран от БТА.

Проф. Осафуне и неговият са установили още, че с помощта на същия метод е възможно да се отгледа култура от надбъбречни клетки.

Водещи

Най-четени