Създадоха водна реактивна раница 11.05 | 10:08

Идеалното за летни водни забавления устройство може да е ваше срещу 99 500 долара

От Георги Георгиев

Задвижвана от вода реактивна раница наречена Jetlev R200 е вероятно най-забавната водна играчка създавана досега. Разработена от американската компания Jetlev Technologies, Inc. съвместно с германската MS Watersports момента тя е пусната пробно на пазара в ограничен бройки, съобщва сайтът "Гизмаг".

На цена от 99 500 долара реактивната водна раница е предвидена специално за морските курорти.

Когато е празна Jetlev е по-лека (14 кг) и компактна от подобните ѝ устройства, тъй като четиритактовият ѝ 250 кубиков двигател и резервоар за гориво са разположени върху малка подводница, която е свързана с раницата посредством десет метров маркуч.

Двигателят на Jetlev осигурява достатъчно силна водна струя, която да издигне възрастен човек на височина от 8,5 метра и да го носи със скорост от 35 километра в час над водата.

Водната раница може да се използва от хора с височина от 1,5 – 2 м и с тегло от 40 до 150 кг. С пълен резервоар за гориво Jetlev може да работи около час при максимална мощност.

Реактивната раница разполага със система за управление, която позволява на пилота да променя посоката на водните струи, излизащи от двете сопла и така да контролира полета по вертикала и хоризонтала докато лодката с двигателя го следва във водата.

Jetlev е снабдена и със няколко системи за безопасност, включващи 5 точкова система за откачване при инцидент, защитна облегалка и др. Частите на устройството, които са в досег с водата са направени от неръждаема стомана, алуминии или са покрити с тефлон, което прави реактивната водна раница използваема както в солени, така и в сладки води.

Водещи

Най-четени