Създадоха компактни свръхпроводници 12.02 | 10:56

Новите свръхпроводници ще оптимизират технологиите за пренасяне на големи количества енергия

От Георги Георгиев

Учени от щатския "Национален институт по стандартите и технологиите" (NIST) изобретиха високтемпературни свръхпроводими (HST) кабели, пише PhysOrg.com.

Новите кабели са по-тънки и гъвкави от сегаизползваните HTS модели, които се срещат в енергийните мрежи, и същевременно време имат подобен капацитет за пренос на енергия. Един ден те ще могат да бъдат инсталирани в научната, медицинска или военна апаратура.

Методът се състои от намотаването на множество покрити с HTS проводници около многонишковото медно ядро на кабела.

Единият от прототипите на новия проводник е с външен диаметър от 6.5 мм и може да проведе ток от 1 200 ампера. Другия модел е с диаметър от 7 мм и капацитет 2800 ампера.Така тези свръхпроводници са около десет пъти по-тънки от стандартните кабели, използвани в електрическите мрежи, които имат капацитет от хиляда ампера.

HTS проводниците пренасят електричеството без съпротивление, когато са охладени достатъчно (под 77º К или -196ºC) в среда от течен азот или хелий. Те се използват за увеличаване на ефективността на електрическите мрежи.

Основната иновация на тънките кабели е толерансът на огъване, който позволява използването на необичайно тънки медни проводници, казват учените.

В момента те разработват прототип на компактни HTS кабели за военни нужди с малки размери, тегло и гъвкавост, която да позволи прекарването на линии с остри завои.

Освен за пренос на енергия, гъвкавите свръхпроводници могат да намерят приложение при свръхпроводимите кондензатори, генераторите, устройства за съхранение на енергията, както и при медицинска апаратура като ядрено магнитните резонанси и протонните ускорители за лечение на рак.

Водещи

Най-четени