Създадоха маслини, обогатени с пробиотик 12.12 | 15:22

Продуктът ще е по-полезен за консумация

От Кремена Бедерева

Гръцки учени създадоха маслини, обогатени с пробиотик и съхранявани в по-малко сол, съобщават гръцките издания, цитирани от БТА.

Учени от Атинския университет са изолирали бактерия от маслиново дърво, която по-късно използвали при мариноване на зелени маслини.

Пробиотикът в маслините се запазва най-малко четири месеца след пакетирането на продукта. Изследователите отбелязват, че вкусово няма промяна, но качеството на маслината се подобрява. Тя става по-полезна за консумация.

Хората, страдащи от високо кръвно налягане, които трябва да избягват консумацията на натрий в храната, ще са най-доволни, тък като солта е намалена наполовина.

Пробиотиците, които досега се откриваха само в прясното и киселото мляко, имат полезно влияние върху храносмилателната система, тъй като помагат за запазване на микрофлората на червата или така наречените добри микроорганизми.

Пробиотиците помагат за намаляването на холестерола, предпазват от инфекции и от определени форми на рак. Гърците са обнадеждени маслиновия продукт, който трябва а раздвижи замръзналата икономика.

Страната е на второ място по производство на маслини в света след Испания. Плодът в ЕС отбеляза двойно производство за последните две десетилетия.

Водещи

Най-четени