Създадоха мобилен скенер за картини 02.04 | 13:17

Новото устройство позволява сканирането да се извършва в музеите

От Елена Кирилова

Създадоха ново мобилно сканиращо устройство, което позволява на учените да изучават картините на място в галериите, съобщава MSN.

Новият скенер вече е довел до изненадващи разкрития за това как са рисували старите майстори, обявиха учени от American Chemical Society по време на среща в Анахайм, Калифорния.

Старата техника за изучаване в дълбочина на класически картини носи определени рискове, тъй като ценни произведения на изкуството трябваше да бъдат транспортирани през променяща се среда до машина, която да ги сканира с рентгенови лъчи. Новият скенер обаче улеснява този процес.

Техниката, която той използва, се нарича макросканиране с рентгенова флуоресценция. Тя е създадена от Матиас Алфелд от Университета в Антверпен, Белгия.

Той и негови колеги са я използвали при изследването на повече от 20 картини, датиращи между XVI и XIX век, включително творби на Рембрант, Караваджо и Рубенс.

Според Алфелд откриването на скритите слоеве на картината е като да гледаш през рамото на художника, докато той рисува. Пластовете разказват повече за историята на самата картина и промените, които са направени.

Рентгеновите лъчи не увреждат произведенията на изкуството и позволяват да бъдат анализирани използваните пигменти. Тази информация е изключително ценна, когато трябва да се вземе решение как да се съхранява и как да се възстанови дадена картина. Освен това скенерът може да помогне на експертите да открият дали една картина е оригинална или е копие.

Тази техника не е нова, но досега е трябвало картините да бъдат транспортирани внимателно, а пък част от тях са били твърде големи, за да може да бъдат изследвани.

Мобилният скенер позволява процесът да се извършва в музея, така че не се налага произведенията да бъдат излагани на промените във влажността на въздуха. Също така големите картини вече могат да бъдат сканирани безпроблемно.

Скенерът се оказва и по-добър от други методи като използването на инфрачервена рефлектография, която може да прониква между външните слоеве на боята, но не успява да достигне по-дебелите слоеве, за да се разбере с каква боя е нарисувана картината.

Новият уред дава на изследователите поглед към най-долните пластове, които включват първите слоеве боя, които художникът нанася и върху които напластява бои.

Водещи

Най-четени