Създадоха органични соларни клетки с рекорден волтаж 18.10 | 16:58

Новите клетки ще намерят приложение в потребителската електроника

От Георги Георгиев

Създадената от университета Уоруик компания Molecular Solar е направила значителен пробив в производителността на соларните фотоволтаични клетки.

Учените са успели да постигнат рекорден волтаж за органичните фотоволтаични клетки (OPV). Това означава, че тези изключително гъвкави и евтини клетки ще могат да бъдат използвани за комерсиална употреба при голяма част от потребителската електроника, съобщават от компанията.

Създателите на новата клетка твърдят, че с нея за първи път е генерирано напрежение над четири волта. Този успех е постигнат със соларна клетка, в която използва едва четири елемента (подклетки).

Голямо предимство на новата технология е, че бъдещата портативна електроника ще може да бъде захранвана от една единствена високоволтова клетка и няма да има нужда от връзването и с други клетки. Това би спестило значителни разходи на производителя, коментира Тим Джоунс - професор от университета в Уоруик и един от създателите на новата технология.

В момента Molecular Solar финализират кръг от инвестиции за 5,75 млн. евро, с които да завършат довършат работата по технологията си за OPV.

Водещи

Най-четени