Създадоха роботизирана ръка-хобот 24.11 | 10:49

Странното устройство ще направи взаимодействието човек-машина по-безопасно

От Георги Георгиев

Германската технологична компания Festo създаде нова роботизирана ръка, чиито дизайн е вдъхновен от слонския хобот, съобщава NewScientist.

В общият проект на Festo и на Института за инженерни технологии в Щутгард е използвана 3D печатна технология, с чиято помощ са създадени гъвкавите и олекотени "хоботни" сегменти, управлявани от пневматични изкуствени мускули.

Нестандартният дизайн на т.нар "Бионичен асистент за манипулиране" (Bionic Handling Assistant) му придава деликатност и грациозност и същото време точност и механична здравина.

Освен това, устройството е осеяно със сензори за натиск, които ограничават периметъра му на действие при контакт с външен обект. Това прави "хобота" безопасен за използващите го. В края на ръката-хобот е поставен захващащ механизъм с пръсти с формата на перки, които захващат здраво различни по форми обекти.

Създаването на безопасни роботи за взаимодействие с хората е една от основните движещи сили в роботизираните разработки.Без умни чувствителни системи, които да предпазват хората от нараняване не би могло да се говори за еволюция при персоналната роботика, смятат учените.

Прилагането на бионичния асистент ще увеличи взаимодействието между човек и машина, особено в индустриалното производство, където роботизирани системи принуждават хората да пазят дистанция.

Ръката-хобот не е единственият странен механизъм, който Festo разработват. В момента екип на компанията работи над устройство, наподобяващо крайник на октопод. При него новото е, че вместо добре познатите пневматични механизми за задвижване, учените прилагат тъй наречените електроактивни полимери - пластмаси които се огъват при при протичането на електрически ток.

Водещи

Най-четени