Създадоха свръхмощен експлозив 11.09 | 12:08

Освен че е много мощен, той е и достатъчно стабилен, че да замени днешните военни експлозиви

От Георги Георгиев

Прилагайки технология, използвана за подобряване на качествата на лекарствата, екип от американски учени е създал нов вид експлозив, който е значително по-мощен от сегашните най-мощни експлозиви, използвани от военните, пише Phys.org. Наред с това новият материал е достатъчно безопасен за за манипулиране от персонала.

Адам Мацгер и неговите колеги обясняват, че в основата на разработката им стои техника за създаване на медикаменти и други материали, наречена кокристализация (cocrystallization). Тя привлякла вниманието на учените като метод за създаването на усъвършенствани експлозиви, ракетни горива и материали за фойерверки.

Повече твърди материали се състоят от кристали – техните атоми и молекули са подредени в строго определени пространствени модели, които периодично се повтарят. Кокристализацията е процес, обединяващ два различни материала в нова кристална архитектура с цел създаването на нов материал с подобрени свойства.

За да направят свръхмощният експлозив, учените обединили в едно посредством кокристализация молекулите на стандартния военен експлозив HMX с тези на мощния CL-20. Макар и свръхефективен, последният не се използва от военните, тъй като високата му нестабилност го прави склонен към спонтанна детонация.

Смесването на CL-20 с HMX в отношение две към едно довело до създаването на експлозив, чиято ударна вълна пътува близо 360 км/ч по-бързо от тази при взрива на същото количество HMX. Наред с това новата смес е достатъчно стабилна, така че да може да се пренася и манипулира без опасност от спонтанна детонация.

Водещи

Най-четени