Създадоха твърда конструкция, по-лека от въздуха 19.11 | 12:00

Метална решетка от тръби стана най-леката твърда конструкция, създавана някога

От Андриян Георгиев

Метална решетка от тръби с дебелината на косъм стана най-леката твърда конструкция, създавана някога и според учени плътността ѝ е по-малка от тази на въздуха.

Досегашните субстанции с най-малко тегло като аерогеловете, известни и под името "замръзнал дим", могат да достигнат плътност от 1 милиграм на кубичен сантиметър. Проблемът при тях и металните пяни е тяхната неподредена структура, която ги прави по-малко устойчиви от обикновения гел или пяна. Новата решетка има здравината, твърдостта и електропроводимостта на конвенционален материал.

Един от учените обяснява, че ако човек се вгледа в Айфеловата кула или моста Голдън Гейт, ще забележи, че те са невероятно леки и здрави за размерите си и това се дължи на архитектурата им. Затова целта на екипа е била да постигне същото, като работи със структурата на материалите.

За да създаде новата конструкция, той е изпозвал течен фотополимер, който е осветяван с ултравиолетова светлина. Получената решетка след това е обвита в тънък метален филм, в случая сплав от никел и фосфор. След това фотополимерът е отстранен с луга и така се получават кухите тръби, които са с ширина 100 до 500 микрона, или един до пет пъти дебелината на косъм. Стените им пък са до хиляда пъти по-тънки от него.

Учените са открили, че при експерименти решетката бързо се връща към оригиналната си форма, дори когато е свивана наполовина от размера си. Според тях изобретението може да се използва в космонавтиката, както и в абсорбирането на шум и вибрации, съобщава БНР. 

Водещи

Най-четени