Съзряха идеално място за колония на Марс 17.09 | 11:42

В гигантския кратер Aram Chaos все още може да има воден лед

От Антония Михайлова

Ново изследване, проведено от учените от университета в Утрехт и Jacobs University Bremen, показа, че загадъчният релеф на кратера Aram Chaos с диаметър 280 км и дълбочина 4 км се е образувал в резултат на оттичането на стотици хиляди кубически километри вода.

Само за 1 месец водата, с обем четири пъти повече от тази в езерото Байкал, е прорязала в марсианската повърхност голяма долина с ширина 10 км и дълбочина 2 км. В самия кратер Aram Chaos е останала купчина камъни, но учените смятат, че в бившия гигантски воден резервоар и досега може да са останали запаси от воден лед, които в бъдеще може да се използват за снабдяване на марсианска колония, пише CNews.

Кратерът Aram Chaos отдавна интересува учените. Древният ударен кратер има необичайно неравно дъно, затрупано от големи парчета скали. Вътре и отгоре се вижда истински хаос – пресечена местност, сякаш разорана от гигантски плугове и засята с камъни.

Досега учените не разбираха каква е причината за тази картина, но резултатите от последното изследване, проведено въз основа на спътникови наблюдения и компютърно моделиране, показват, че на Марс се е случил истински "воден взрив".

Преди около 3,5 млрд. години още целият ударен кратер Aram Chaos е бил запълнен с воден лед, засипан от 2 км слой породи. Слоят лед, покрит с одеяло от пясък и камъни, в продължение на милиони години се топял под въздействието на топлината, отделяна от недрата на планетата. Когато водата станала прекалено много, стените на кратера не издържали и се разрушили. Освободената вода, стотици хиляди кубически километри, завинаги променила релефа на местността.

Най-интригуващото предположение е това, че неразтопен лед все още може да присъства в различни марсиански картери, включително Aram Chaos. Тези хранилища на лед свидетелстват, че някога водната планета бързо се е превърнала в замръзнал студен свят. От друга страна, кратерите с голям запас на лед може да станат отлично място за строителство на бъдещи марсиански колонии.

Водещи

Най-четени