Сърцето пази личните ни данни... буквало 08.09 | 14:12

Сърдечният ритъм може да замени традиционните пароли

От Цанка Донкова

Сърдечният ни ритъм може да се използва вместо традиционните пароли за достъп до смартфони, таблети и автомобили. Това може да стане с помощта на устройство, разработвано от компанията "Бионим", съобщи в. Sunday Telegraph.

Паролите лесно се забравят и затова много хора избират за тях банални неща, затова и така лесно стават жертва на измамници.

Експерти по компютърна сигурност обаче измислиха идентификация, която не само не може да бъде изгубена, но не може и да бъде имитирана. 

За да бъде превърнат сърдечният ритъм в парола, е необходима специална гривна, наречена Nymi. Тя засича уникалното туптене на сърцето и може да се използва за безжичен достъп до смартфони, таблети, автомобили, дори при плащане в магазини вместо пин код на кредитна карта.

Системата толерира "обикновени вариации", като например след спорт или взимане на лекарства.

От почти 50 години кардиолозите знаят, че сърдечният ритъм на всеки човек е уникален, като върху него влияят формата и размерът на сърцето, както и положението му в гръдния кош. За разлика от пръстовите отпечатъци, с които го сравняват, фалшифицирането му е почти невъзможно. Затова дори човек да открадне нечия гривна, той няма да може да я използва, защото не може да имитира сърдечния ритъм на първоначалния собственик, допълва БТА.

Гривната Nymi ще излезе в продажба от следващата година.

Водещи

Най-четени