Съставка на кърито – евтин сензор за експлозиви 03.04 | 15:50

До момента тя бе позната с противораковите и антиоксидантните си свойства

От Елена Кирилова

Основната съставка в подправката къри – куркумата, може да се използва като детектор на взривни вещества, съобщава BBC.

Молекулата на куркумата е добре позната в медицината със своите противоракови и антиоксидантни свойства. Сега обаче научни изследвания, представени на среща на обществото на американските физици, предполагат, че тя може да изиграе сериозна роля при решаването на някои по-сериозни въпроси като откриването на взривни вещества.

Когато се свърже с молекулите на взривните материали във въздуха, тя променя свойствата си и започва да излъчва светлина. Тази "флуоресцентна спектроскопия" от своя страна се използва при широк спектър от наблюдения и техники за анализ.

Някои химикали притежават свойствата да светят с различни цветове, понякога и за по-дълги периоди. Интензивността на тази светлина може да се промени, ако различни молекули се свържат с флуоресцентни такива и по този начин ни позволяват да видим самия ефект.

Абишек Кумар от Университета в Масачузетс и негови колеги са решили да използват флуоресцентните съставки на кърито, за да откриват експлозиви сред различни имоти.

"Държавният департамент на САЩ има около 60-70 милиона противопехотни мини, разположени по целия свят. Ето защо се нуждаем от леснопреносимо, чувствително и евтино устройство, с което по-лесно да ги открием", споделя той.

Оказало се, че полезното свойство на куркумата се проявява, само когато тя е потопена в течност. Ето защо Кумар се опитва да я направи по-лесно разтворима, така че да може да се използване на новооткритото й свойство.

По-късно се стигнало до идеята да използват полимер наречен полидиметилсилоксан, който е плътен и гъст при стайна температура, Те го разнесли върху стъклени плочки, за да направят на изключително тънки филми.

С евтин източник на светлина (в техния случай светодиоди) осветили филмите и при наличието на експлозиви, отразената светлина се оказала слаба.

Оказало се, че с помощта на набор от датчици, чувствителни към всички по-различни цветове от тези на светлината, могат да бъдат открити най-различни материали, и което е много важно, да се намали риска от фалшиви аларми.

Освен това установили, че филмите могат да откриват високи нива на взривни вещества, което според Кумар е полезно при откриването на мините.

Екипът, който се финансира частично от американското правителство, вече води преговори с компания, за да развие техниката в нов портативен детектор.

Най-четени