Тази звезда ще бъде лапната от звездата си за закуска 17.12 | 14:14

Събитието ще се случи след 55 млн. години

От Антония Михайлова

Планетата Kepler-91b, която се върти около червения гигант Kepler-91, ще бъде погълнат от звездата след 55 милиона години, се съобщава в статия, качена в електронната библиотека на Корнуелския университет, предаде РИА Новости.

Червен гигант е един от последните етапи от живота на звездите, на които се изчерпват запасите от водородно "гориво".

Звездата преминава на ново равнище на термоядрения синтез, като използва атомите на хелия за синтез на ядрата на въглерода. Реакцията изисква много висока температура и налягане, заради което ядрото на звездата силно се свива, а външната обвивка се нагорещява и разширява, като поглъща планетите до звездата.

Постепенно външната обвивка на звездата изчезва и на мястото на гиганта остава само ядрото – бяло джудже. След няколко милиарда години подобна съдба очаква и нашето Слънце.

На астрономите са известни само няколко десетки планети, които кръжат около червени гиганти. Звездната система Kepler-91 е открита с помощта на телескопа "Кеплер". Звездата Kepler-91 се намира на тази фаза от развитието си, когато все още са останали запаси от водород, но постепенно се изчерпват. Масата на звездата е около 1,31 слънчеви, а радиусът – 6,3 радиуса на Слънцето.

Томас Хениг от Института по астрономия към дружеството "Макс Планк" в Хайделберг (Германия) и неговите колеги са потвърдили предишни наблюдения, които са показали, че тази звезда може да има планета.

Учените са изчислили, че масата на планетата Kepler-91b е около 0,88 маси на Юпитер при радиус 1,384 радиуса на газовия гигант.

Орбитата на планетата е елипсовидна. Когато тя се доближава до звездата, се оказва на разстояние, което е равно само на 1,32 радиуса на звездата от нейната външна обвивка.

Астрономите предполагат, че след 55 милиона години Kepler-91b ще сподели участта на друга екзопланета, на BD+48 740b, която е била погълната от своята звезда, допълва БТА.

Водещи

Най-четени