Телевизионни иновации от японската държавна телевизия 31.05 | 10:46

Бяха представени нов метод за предаване 3D съдържание в HD формат, както и техника за излъчване на интерактивна анимация

От Георги Георгиев

Учени от научно-техническите лаборатории на японската държавна телевизия NHK (съкратено STRL) наскоро проведоха традиционни ден на отворените врати, на който представиха последните си разработки в сферата телевизионните и дигитални медии, информира niuzer.com.

В сътрудничество с Nippon Telephone и Telegraph, NHK показаха на нов метод за предаване на 3D съдържание, както и техника за излъчване на интерактивна анимация.

Новата триизмерна технология включва изпращането на сигнали отделно към лявото и дясното око едновременно през два отделни канала. Резултатът е постигането картина с HD качество за всяко едно от очите за разлика сега използваното триизмерно видео в Япония, чието качество е намалено наполовина поради компресирането на данните преди предаването им.

Идеята бе представена като част от новата концепция на STRL за нареченото хибридно предаване на информация (Hybridcast) при което видео съдържанието и поддържащата информация се изпращат едновременно до телевизионния екран и до компютъра на потребителя. По този начин доставчиците на видео съдържание ще могат да подават допълнителна информация към таблета ви, докато излъчват основното съдържание на телевизионния екран.

Другата иновация от STRL е т.нар. интерактивен IP рендеринг, чието наименование дори не се приближава до същността на технологията. Накратко това представлява техника за свързване на анимирани персонажи към средата, в която те "живеят". Те обитават една виртуалната кутия (вместо двуизмерното пространство на плоския екран) и са "подвластни" на физичните закони. Така например ако наклоните телевизора си на една страна, човечето "вътре" ще започне да се плъзга по наклона докато се удари "в ръба" страничния ръб.

Комбинирайки ефекта с реалистична триизмерна анимация, учените позволили освен настрани анимираните човечета на екрана могат да падат напред или назад ако устройството бъде наклонено в тези посоки.

Водещи

Най-четени