Тениска зарежда мобилния телефон от околния звук 05.07 | 13:39

Дрехата е подходяща за любителите на музикалните събития и силната музика

От Георги Георгиев

Френската телекомуникационна компания Orange e създала тениска, която може да зареди смартфон, трансформирайки енергията от звуковите вълни, които се удрят в нея, съобщава в. Telegraph.

Създателите ѝ се надяват, че тениската ще предложи на посетителите на посетителите на различни музикални събития по-удобен и екологичен начин за зареждане на телефоните им, докато се намират в тълпата пред сцената, без достъп до електрическа мрежа.

Първите модели на тениската бяха пуснати на пазара по повод тазгодишния британски музикален фестивал Гластънбъри.

Материалът, използван в тениските, е направен от т.нар. пиезоелектричен филм, който може да трансформира звуковите вълни в електрически поток благодарение на взаимозаменяеми кварцови кристали. Веднъж генерирано, електричеството бива съхранено в батерия-резервоар. Впоследствие то може да се използва за зареждане на мобилния телефон.

Създателите на тениската са успели да решат и проблема с прането ѝ по ефективен и елегантен начин. Всички чувствителни електрически компоненти могат да бъдат отстранени предварително и тя да бъде изпрана, подобно на обикновена тениска.

Въпреки своята привлекателност, технологията зад тениската на Orange е далеч от съвършена. Според технологичния уебсайт The Register дори по време на двудневен фестивал като този в Гластънбъри, тениската ще е способна да произведе и съхрани едва шест ватчаса енергия. Тази енергия евентуално ще стигне за единичното зареждане на един смартфон, което от друга страна пък може да се окаже напълно достатъчно за два дни.

Способността за зареждане на тениската обаче може да бъде подсилена, ако електрическата ѝ система бъде комбинирана с други преносими пиезоелектрични устройства.

Това не е първият опит на Orange в областта на преносимите пиезоелектрични генератори. Миналата година компанията създаде чифт ботуши, наречени ботушите на Уелингтън, които са снабдени със зарядни устройства в петите. Така те могат да генерират електричество при всяка стъпка на техния собственик.

Водещи

Най-четени