Тестват система за ранно предупреждение за цунами в Атлантическия океан 10.08 | 18:19

Подобни на нея съществуват в Тихия и Индийския океан, а също в Карибския басейн

От Петя Михайлова

За пръв път днес се извършват изпитанията на системата за ранно предупреждение, която ще открива цунами в Североизточните части на Атлантическия океан, Средиземно море и прилежащите морета, съобщи ИТАР-ТАСС.

Системата е създадена през ноември 2005 г. от Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО.

Целта на изпитанията е да се оцени ефективността на разпространение на информацията между националните и регионални оперативни центрове за ранно предупреждение, а също между координаторите по места.

В практическите учения участват 31 страни. Изпитанията включват изпращане на съобщения за опасност от цунами до всички национални координационни центрове. Те ще бъдат изпращани по електронна поща, по факс и чрез Глобалната телекомуникационна система, която действа под егидата на Световната метеорологична организация.

Системата за ранно предупреждение в Североизточните части на Атлантическия океан, Средиземно море и прилежащите морета е част от глобалната система, която се координира от Междуправителствената океанографска комисия. Подобни на нея съществуват в Тихия и Индийския океан, а също в Карибския басейн.

Предвижда се по-широкомащабно учение, в което ще бъдат включени и средствата за масова информация. То ще се състои през 2012 година.

Водещи

Най-четени