Технология предпазва хляба от мухъл два месеца 01.12 | 09:11

Това може да редуцира количеството непотребявана продукция, отиваща на боклука

От Владислав Рашков

Американската компания Microzap е разработила технология, която предпазва хляба от мухъл за повече от 60 дни, разкри BBC.

За целта тестеното изделие престоява за кратко в специален метален куполообразен калъф, през който преминават микровълни, които убиват спорите, предизвикващи образуването на мухъл.

Според компанията технологията може да се използва и за други храни като месо, плодове и зеленчуци.

Новината е добра за страните, които изхвърлят голяма част от храната, която потребяват. Само в САЩ едно семейство изхвърля на боклука около 40 % от всичко, което потребява. Това се оценява на 165 млрд. долара годишно.

Иновацията е била планирана да се използва за убиването на бактерии като стафилококови инфекции, както и салмонела. Изследванията обаче доказали, че машината може да убива спори на мухъл за десет секунди. "Използвахме филия хляб, като проверихме наличността на мухъл в него, след което го оставихме за шейсет дни и показателите бяха същите", каза изпълнителният директор Дон Стъл.

Хлебопроизводителите реагираха положително на новината, но казаха, че това ще означава нови разходи в индустрия, където маржовете са много кратки. Друго опасение е, че потребителите нямат култура да купуват толкова дълготраен продукт.

Изпълнителният директор на Microzap Дон Стъл е спокоен и смята, че машината ще намери широко приложение. Той изтъкна, че в конвенционалния хляб се слагат консерванти, убиващи мухъла, но освен това се добавят химикали, които замаскират вкуса на консервантите. Този проблем вече няма да е налице с новата технология.

Наблюдатели смятат, че иновацията няма да навлезе масово в едрата търговия на хляб, но ще има принос в съхраняването на меса, зеленчуци и плодове. Засега само пъпешите спират безупречността на технологията.

Водещи

Най-четени