Толкова студено място няма никъде из Вселената (ВИДЕО) 03.02 | 11:02

Но ще има и то ще бъде на борда на МКС

От Антония Михайлова

През 2016 година НАСА планира да разположи на борда на Международната космическа станция нискотемпературната лаборатория Cold Atom Lab.

Учените планират да провеждат експерименти при температура само една десетмилиардна част от градуса над абсолютната нула (абсолютната нула е минус 273,15°C), съобщава НАСА.

"Възнамеряваме да изследваме материя при температури, значително по-ниски от стойностите, срещащи се в природата", отбелязва научният ръководител на проекта Роб Томпсън от Лабораторията за реактивно движение.

При такава температура учените очакват да открият възникването на нова материя – квантова, която се подчинява на законите на света на квантовата механика, където обектите се държат едновременно като вълни и като частици, два обекта могат да заемат едно и също място в пространството.

Първият обект, който ще се изучава в Cold Atom Lab, ще бъде кондензат на Бозе-Айнщайн – свръхохладени атоми, които се дължат не като газ, а като вълна. Учените също възнамеряват да изследват какво се случва при смесване на два типа свръхохладен атомен газ.

Изследователите все още не знаят къде могат да ги отведат тези експерименти. "Навлизаме на територията на неизвестното", казва Томпсън, цитиран от РИА Новости.

Водещи

Най-четени