Триколесен ветроход ще изследва ада на Венера 28.08 | 16:17

Електрониката на апарата ще издържа температура до +450 градуса

От Антония Михайлова

Специалистите от НАСА разработват ветроход на колела, който ще се движи по Венера от вятъра, а електрониката му ще се захранва от слънчеви батерии, се казва в съобщение на сайта на космическата агенция.

Венера е слабо изучена не на последно място заради това, че условията на нея са много сурови. Планетата е заобиколена от облак сярна киселина, атмосферата е наситена основно с въглероден диоксид, а атмосферното налягане стотици пъти превишава земното.

Досега рекордът по продължителна работа в тези адски условия принадлежи на съветската автоматична междупланетна станция "Венера 13" и е малко повече от два часа.

Джефри Ландис и колегите му от Изследователския център "Джон Глен" в Кливлънд в рамките на програмата на НАСА Innovative Advanced Concepts (NIAC) разработват апарат, който според прогнозата им ще работи на Венера в продължение на месец, като получава енергия от околната среда.

Макар че скоростта на вятъра на повърхността на Венера е много ниска (по-малко от метър в секунда), при огромното атмосферно налягане потокът въздух може да бъде достатъчно силен за придвижване на ветрохода, а повърхността на планетата е равна и добре подхожда за такъв тип транспорт.

Основно апаратът ще стои на място и ще анализира почвата около себе си, постепенно придвижвайки се от една точка към друга. Времето на придвижването му ще бъде на интервали от 15 минути на ден.

Апаратът ще има само две движещи се части, необходими за обръщането на ветрохода и за управление на посоката на движение. Освен това инженерите ще го снабдят със слънчеви платна с обща площ 12 кв. м.

Макар че слънчевите лъчи трудно си пробиват път през плътните венериански облаци, инженерите смятат, че енергията за работата на планетохода ще е достатъчна. Електрониката на апарата според инженерите трябва да издържа на температури до 450 градуса по Целзий, допълва РИА Новости.

Водещи

Най-четени