Търсят начин да спрат изчезването на хелия 18.07 | 10:02

Учени са се захванли да правят машини, които да позволят повторна употреба на изчерпващия се газ

От Нели Минчева

В последните години учените предупреждават усилено, че химичният елемент хелий е на път да изчезне от лицето на Земята. Според тях причината за това е, че хелият е бил и продължава да бъде твърде евтин, разхищава се и запасите от него твърде бързо се изчерпват.

Той се използва в редица сфери, които имат особена важност за човешкия живот и прогрес. Така например газът намира приложение в болниците – уредите за ядрено-магнитен резонанс се охлаждат с помощта на хелий, в производството на компютърни чипове, в охлаждането на ядрени реактори, в космически изследвания и др.

И тъй като прогнозите за намаляване на запасите от хелий неумолимо се сбъдват, на дневен ред е изобретяването на машини, които да могат да рециклират вече използвания газ, става ясно от публикация на информационна агенция UPI.

Досега такъв тип разработки са били считани за прекалено скъпи, като именно това е причината по-скоро безучастно да е било наблюдавано как масово се продават балони с хелий за различни тържества, докато на практика този химичен елемент е нужен за много по-значими цели от няколкоминутното забавление. Още преди година американски експерти подчертаха, че тези балони, ако изобщо ще се продават, би трябвало да имат много по-висока цена, от порядъка на 100 долара, за да се спре прекомерното им потребление.

Най-голямото световно хранилище на хелий се намира в Тексас. В неделя стана ясно, че запасите там вече са на изчерпване. "Тук има ограничени количества хелий", казват ръководителите на обекта.

"Земята е на 4,7 млрд. години и толкова време е отнело да се акумулират нашите запаси от хелий, които ще изчезнат след около 100 години", коментира, носителят на Нобелова награда за физика Робърт Ричардсън.

Ориентировъчният срок, който учените дават за изобретяването на машини, позволяващи повторната употреба на невъзобновяемия в момента газ, е около десет години.

Най-четени