Увеличително стъкло за по-малко болка 25.04 | 12:18

Настъпва облекчение, когато гледаме нараненото място през лупа

От Антония Михайлова

Хората са измислили множество начини да се подготвят за миговете на дискомфорт, като например порязване. Според ново изследване оптичното увеличение на части от тялото може да помогне да се снижи интензивността на болката.

Експертите смятат, че увеличението работи, защото вниманието на човека се обръща върху мястото, където той очаква да изпитва болка, което му позволява да се подготви мислено. В експеримента, описан в сп. "Неврофизиология", изследователите подложили участниците на изпитание – убождане в пръста след използване на лупа, която или увеличава, или намалява размера на пръста, подложен на въздействието.

След това учените сравнили усещанията на участниците с усещанията на хора, които изпитали точно такова убождане, без да гледат пръста си през лупа, пише Daily Mail. Те измерили потоотделянето на ръцете, за да изучат реакцията на проводимост, или електрическите свойства на кожата, които сочат за нивото на възбуда при хората.

Когато човек се възбужда – изпитва страх или се вълнува, – кожата отделя повече пот, която повишава нейната електропроводимост, обяснява Даниел Романо, експериментален психолог от Миланския университет.

Учените открили, че когато участниците виждали своята ръка под лупа, те чувствали по-слаба болка в сравнение с тези, които не гледали към ръката си. Според Романо, виждайки ръката си през увеличително стъкло, хората очаквали, че ще изпитват по-голяма болка и изпитвали дори известно облекчение, когато болката се окажела не толкова силна, колкото очаквали.

И все пак науката за болката още не е точна, а хората изпитват болката различно. В друг експеримент Лоримър Мозли, професор от университета на Южна Австралия, открил, че увеличението на болящата част на тялото при страдащи от хронична болка само усилва неприятните усещания.

"Мозъкът на здрави доброволци се отличава от мозъка на хора с например хроничен комплексен регионален болков синдром", казва проф. Мозли.

Д-р Романо смята, че някои хора може да изпитват по-малко болка по време на инжекция или татуиране, ако наблюдават процеса през лупа.

Водещи

Най-четени