Ултрабързи чипове променят компютрите 07.02 | 17:45

След години работа учените намериха начин за ускоряване работата на силициевите чипове

От Георги Георгиев

Изследователи от университета Бъркли в Калифорния откриха за първи път начин за генериране на миниатюрни лазери (т.нар. нанолазери) в силициевите чипове, коeто ще доведе до производството на по-мощни и енергийно ефективни микропроцесори, пише New Science.

Нещо повече - откритието, публикувано в последния брой на сп. Nature Photonics, демонстрира възможността за производството на новите чипове посредством сега съществуващата инфраструктура във фабриките за чипове.

Това е от съществено значение, тъй като инвестициите на производителите в днешните мощности са толкова високи, че повечето от тях не биха могли да си позволят построяването на нови фабрики.

Учените от Бъркли обаче са намерили начин да "отгледат" нанолазерите директно в структурата на силиция при относително ниски температури от 400 градуса по Целзий.

При тази температура те успели да създадат силицеви цилиндри, направени от индиево-галиев арсенид – материал, използван за генерирането на лазерни лъчи.

Досега използваните методи са изисквали температури от над 700 градуса по Целзий, които разрушават вградените в схеми и правят чиповете негодни за употреба.

Самите цилиндри, наречени "оптични кухини", увеличават честотата на светлината, докато тя достигне дължина на вълната от 950 нанометра.

При проучванията си учените открили, че създадените кухини с големина от 600 нанометра в силиция могат да произвеждат лазерна светлина при стайна температура. Новата технология е изключително ефективна, тъй като фотоните от микролазерите пътуват много по-бързо от електроните върху ултратънките нишки мед, използвани в днешните процесори.

По техонологията вече се работи от няколко години, припомня изданието. Миналият юли от Intel представиха прототип на високоскоростна оптична връзка, базирана на подобна технология, която може да пренесе информация със скорости от порядъка на 50 гигабита в секунда. Това е еквивалента на свалянето на цял един филм с HD-качество за една секунда.

Водещи

Най-четени