Умни коли пазят велосипедистите 08.03 | 18:09

Чрез радар и камера системата на Volvo ще засича колоездачите

От Ралица Стоянова

 

Система, която засича велосипедисти на пътното платно, разработва шведският автомобилен производител Volvo, съобщава технологичният сайт Digital Trends.

Функционалността работи благодарение на радар и видеокамера, които нонстоп следят ситуацията на пътя. Ако пред автомобила изскочи колоездач, софтуерът Cyclist Detection веднага ще предупреди шофьора, а в случай на нужда ще поеме напълно управлението над автомобила, пише Econ.bg. 

Това обаче ще се случи, само ако и радарът, и видеокамерата потвърдят неизбежността на сблъсъка независимо един от друг.

Очаква се първите нови модели на компанията, снабдени със системи за предпазване на пешеходци и велосипедисти, да тръгнат по пътищата на Стария континент в средата на месец май тази година.

Според данните на Volvo около половината от всички загинали велосипедисти в Европа са станали жертва на сблъсък с автомобил.

В миналото компанията се превърна в първата в света, представила работеща система за  засичане на пешеходци, която автоматично спира автомобила в случай на опасност.

Водещи