Умни магистрали ще ни известяват за опасности 08.11 | 11:58

Проектът е далечен и ще се реализира първо в Холандия

От Георги Георгиев

Белгийска строителна компания е обединила усилията си с холандски дизайнери за създаването на първата в света цялостна концепция за "умна" магистрала. Проектът вероятно ще се реализира първо на територията на Холандия, съобщава roadtraffic-technology.com.

Целта е вбъдеще пътищата да станат по-сигурни, устойчиви и интерактивни, благодарение на интерактивни светлини, система за умно управление на енергията и пътни знаци, които ще могат да се настройват към специфичната обстановка.

Първите прототипи на "умната" магистрала бяха представени от основателя на Studio Roosegaarde Дан Розенгаард по време Холандската седмица на дизайна през октомври 2012 г. Сред тях бяха представени концепции за светеща в тъмното пътна, динамична боя, интерактивна светлина и др.

Динамичната боя, която придобива различна видимост в зависимост от температурните флуктуации, например ще дава на шофьорите информация за състоянието на трафика и климатичните условия – настилката ще се покрие с изображения на ледени кристали, когато температурите паднат толкова, че да се появят опасни заледявания.

Повече за концепцията за умни магистрали четете тук.

Водещи

Най-четени