Уникално! Учени видяха как се ражда черна дупка 29.01 | 10:10

Взрив и колапс на звезда на 10 млрд. светлинни години фиксираха руски астрономи

От Антония Михайлова

Астрономи регистрираха епохално събитие. За първи път в света те успяха да запечатат раждането на черна дупка, тоест колапс на звезда, в резултат на което възникнали два лъча.

Със скоростта на светлината тези лъчи пренесли през цялата Вселена и след 10 млрд. години попаднали в телескопите на руските специалисти. С други думи, регистрираното от тях събитие е на 10 млрд. светлинни години от Земята.

Така учените успели да заснемат не последствията, а самият момент на мощния взрив, разказва Владимир Лупонов, професор в катедрата по астрофизика и звездна астрономия към Московския държавен университет "Ломоносов", пред радио Гласът на Русия.

"Най-рядкото наблюдение, което успяхме да направим, е бързо наблюдение в тези моменти от време, когато самото гама-изригване още не е завършило. Гама-изригването е неочаквано, внезапно явление, което преминава в гама-диапазона, координатите се предават на Земята с космически апарати. Обикновено то продължава няколко десетки секунди, опитват се да го наблюдават земните телескопи. Нашата система "Мастер" е специално построена, за да ги наблюдава колкото се може по-рано. За тези няколко десетки секунди ние се стараем да регистрираме и съберем максимум информация."

Такива наблюдения имало и по-рано, но новият руски телескоп може да позволи фиксирането и изучаването на такива параметри от лъчението, тоест поляризации, които са недостъпни за никое друго оборудване в света. На 8 януари специалистите успели да получат цветно изображение от два телескопа – в Благовещенск и Кисловодск.

"Можехме да поставим филтри и да получим изображение в цвят, но получихме доста по-важна информация – поляризацията. Какво е поляризация? Много хора се сблъскват с необичайното лъчение, което се формира например с лазерна показалка. Тези, които са си играли с тях доста дълго, знаят, че например не бива да осветяват някого с лазерна показалка като с фенер. Когато светите с ярка лазерна показалка, очите ви болят, нещо мига. Това се случва поради интерференцията на светлината. Откриването на такава поляризация на гама-изригванията – а те възникват на огромни разстояния, до 10 милиарда светлинни години – означаваше да докажем, че това лъчение е тясно насочено."

И руските учени го доказали за първи път в историята на световната наука. Те успели да уловят най-уникалния момент на един от най-мощните взривове във Вселената.

Водещи

Най-четени