Управляват компютър с помощта на звукови вълни 11.05 | 08:02

Нова технология на Microsoft снабдява лаптопите със способността да възприемат жестовете подобно на Kinect

От Георги Георгиев

Един от най-новите изследователски проекти на Microsoft предлага контрол върху лаптоп с помощта на жестове, подобно на технологията за Kinect към конзолата Xbox.

Ефектът се постига с помощта на вградените в компютъра говорители и микрофон, които излъчват и съответно приемат ултразвуци, които човешкото ухо е неспособно да чуе.

Технологията, наречена SoundWave, улавя жестовете, използвайки доплеровия ефект*. Така с помощта на микрофона лаптопът е способен да улови и измери отразените от външния обект (в случая човешката ръка) ултразвукови вълни и да отчете промените в тяхната честота, предизвикани от движението на ръката.

Авторите на системата уверяват, че тя работи без проблеми, дори когато на лаптопа е пусната музика или около него има силен околен шум, като например музика.

Технологията е способна дори да засече, когато човек се отдалечава или приближава компютъра и съответно да задейства или изключва режими като standby.

__________________________________

*Доплеров ефект - промяната на приеманата от наблюдателя честота/дължина на вълната, когато източникът и/или наблюдателят (приемникът) се движат по направление един към друг. Честотата се увеличава, когато източникът и наблюдателят се доближават, и намалява, когато се отдалечават.

Водещи

Най-четени