Уред за търсене на извънземен живот премина успешен тест 11.03 | 11:11

PAMSS прекара повече от час на балон в стратосферата

От iNews.bg

Въздушен балон с датчик за търсене на признаци на извънземен живот успешно премина изпитателен полет в горните слоеве на земната атмосфера, съобщава НАСА.

Уредът Planetary Atmospheres Minor Species Sensor (PAMSS) беше закрепен на аеростат, който беше пуснат в град Тусон, щата Аризона. Въздушният балон прекара повече от час на височина 32 километра, след което уредът се приземи успешно.

Целта на изпитанията беше проверка дали PAMSS може да функционира в условията на ниски температури и налягане (в стратосферата нерядко температурата стига до минус 60 градуса по Целзий).

Апаратът е способен да фиксира молекули газ в миниатюрни концентрации, което го прави много по-чувствителен от други аналогични устройства. Инфрачервеният лазер ще позволи на устройството да открива следи от газове – странични продукти от обмяната на веществата при живите същества.

С помощта на PAMSS учените от НАСА ще опитат да открият такива газове като метан в атмосферата на Марс, Европа (спътник на Юпитер) и Енцелад (спътник на Сатурн). Той ще служи и на Земята, преди всичко за мониторинг на състоянието на озоновия слой на планетата.

Още новини от света на науката можете да научите в "Мегавселена".

Водещи

Най-четени