Учени изобретиха електронна кожа 16.05 | 07:04

Изобретението ще намери употреба в медицината

От Мартина Панайотова

Американски физици създадоха нов вид "електронна кожа", която притежава свръхвисока чувствителност към допир и вибриции и е също толкова здрава и гъвкава, колкото и биологичната, предава БТА.

Новият вид кожа може да се използва като датчик на пулса или като основа за текстилни сензорни роботи.

Учените многократно досега са правели опити да създадат материал със свойствата на човешката кожа, докато през 2012 г. екипът на Чженан Бао от Станфордския университет успява да постигне частичен успех. Те създават свръхгъвкав материал, който може да послужи за основа за синтетична кожа.

Наскоро Бао и колегите му са усъвършенствали "кожата", повишавайки нейната чувствителност с неколкостотин пъти.

Резултатът си учените са постигнали, вграждайки гъвкави транзистори от парчета полупроводящи силициево-органични полимери, съединени с микроскопични електроди от злато.

Многократното разтягане и сгъване, с които се характеризира кожата се дължат на специфичната "заплетена" конструкция.

Устройството е пригодено да реагира и на най-малките промени, а при положително налягане електропроводимостта на транзисторите се изменя.

Дебелината на изобретението е колкото на лепенка, но благодарение на високочувствителните датчици, осигуряващи му до 150 пъти по-висока чувствителност, отколкото имат други полимери, то е пригодно за употреба в медицината. 

Бъдещето вещае приложение на "електронната кожа" за направата на протези, крайници на роботи, но не само. Прозрачната и разтегателна версия на кожата може да бъде приспособена като сензор за екрани на мобилни устройства и друга техника. 

Водещи

Най-четени