Учени работят върху реактор за отглеждане на органи в Космоса 24.06 | 11:05

Работи се върху апарат за изпитания в Центъра за подготовка на космонавтите "Гагарин"

От Ивайло Коралски

Новосибирски учени разработват реактор, в който в условията на безтегловност ще бъдат създавани биологични и химически материали с нови свойства, включително и органи. Предварителни изпитания на опитни образци са показали, че процесът може да бъде осъществен в Космоса, съобщи за РИА Новости директорът на Центъра за вихрови технологии Юрий Рамазанов.

По думите на Рамазанов реакторът за извършване на биотехнологични процеси в условията на микрогравитация действа на принципа на торнадото. Стволови клетки или микрочастици се смесват в апарата с въздушни вихри – така могат да се създават биологични и други обекти. Условията на безтегловност позволяват тъканите и органите да растат равномерно, във всички посоки.

Според Рамазанов с помощта на реактора ще могат да се смесват течности в Космоса. Изпитание на опитния прототип на Земята е показало, че процесът може да бъде осъществен в безвъздушното пространство, отбелязва БТА. 

По думите на Рамазанов сега се работи върху апарат за изпитания в Центъра за подготовка на космонавтите "Гагарин" - в летящата лаборатория Ил-76, където се създават условията на безтегловност. Ако бъде създаден апарат, който да смесва течностите в Космоса, то в него ще могат да бъдат произвеждани нови биологични обекти и материали, включително тъкани и органи, а също да се извършва преработка на отпадъците на космическите станции. 

"В реактора протичат биологични и химически процеси, а в Космоса в него ще могат да бъдат получавани материали, които на Земята не могат да бъдат получени - тъкани, полимери и кристали", обяснява Рамазанов. 

Изпитанията на реактора са насрочени за втората половина на 2013 година. Те ще покажат дали учените вървят в правилната посока. Ако това е така, апаратът ще бъде доработен.

Водещи

Най-четени