Учени разиграха междувидовата конкуренция на Дарвин 14.06 | 18:49

Близките видове водят по-жестока битка за оцеляване от далечните

От Георги Георгиев

Ново изследване на Техническия университет в Джорджия доказа нагледно хипотезата на Чарлз Дарвин, че борбата за съществуване е по-силна между по-близките в генетично отношение видове организми, вместо при по-отдалечените – теория, която съвременните естественици и еколози като цяло приемат.

Учените открили, че изчезването на даден вид микроорганизъм е по-вероятно да се случи, ако той е поставен в конкурентни условия с друг, близък до него вид – феномен, познат още филогенетична хипотеза за ограничаване на сходствата.

Учените провели експерименти с 10 близки в генетично отношение видове едноклетъчни организми от царство протиста, поставени в изкуствена и опростена екосистема, наречена микрокосмос.

Бактериите били избрани, тъй като се размножавали много бързо. Това позволило да се наблюдава съвместното съществуване на няколко различни вида бактерии в продължение за много поколения за период от няколко седмици – невъзможен експеримент при животни и растения.

Учените създали общо 165 отделни микрокосмоса, всеки от които бил населен с различно количество, брой и комбинации на видовете бактерии. Всяка седмица те събирали проби от различните съдовете и ги изследвали за наличието или отсъствието на даден вид. След 10 седмици учените изчислили гъстотата на видовете протисти във всеки микрокосмос.

Резултатите показали, че всички видове, оставени сами, оцелели успешно до края на експеримента. При половината случаи, в които съжителствали два вида бактерии, се оказало, че единият от тях доминира, което водело до изчезването на другия.

Така учените установили, че честотата и скоростта на процеса на изчезване – наречен още конкурентно изключване – са значително по-високи между видове, които са с по-близки гени. Изследването показало още, че честотата на конкурентното изключване била по-голяма и между бактериите, които имали подобни размери на устните отвори.

Филогенетичната хипотеза е една от многото идеи, които Дарвин публикувал през 1859 г. в труда си "Произход на видовете". В книгата британският учен представя своята теория как видовете еволюират през поколенията в процеса на естествения отбор. Дарвин подкрепя идеите си с редица нагледни примери, събрани по време на презокеанските му пътешествия.

Водещи

Най-четени