Учените се заемат сериозно със слабото Слънце 10.01 | 12:31

Научна програма ще изследва влиянието на слънчевата активност върху Земята

От Антония Михайлова

Учени от цял свят се заемат с проблема защо Слънцето е толкова "слабо" в последните години и как ще повлияе това върху Земята и околоземното космическо пространство.

Във връзка с това на 13 януари започва новата петгодишна научна програма "Слънчевата изменчивост и влиянието й върху Земята" на Научния комитет по слънчево-земна физика "SCOSTEP", съобщава пресцентърът на БАН.

"SCOSTEP" е комитет към Международния съвет за наука, чиято цел е "развитието на науката на света за благото на обществото". Комитетът се занимава със слънчевите въздействия, които имат значение за живота на Земята - като влиянието на Слънцето върху измененията на климата, влиянието на космическото време върху надеждността на космическите и наземните системи, върху комуникациите и навигацията.

След много успешната програма "Климат и време на системата Слънце-Земя", завършила в края на 2013 г., новата научна програма ще изследва периода на намаляваща слънчева активност, която е на най-ниското ниво от началото на космическата ера.

Програмата "Слънчевата изменчивост и влиянието й върху Земята" е създадена с колективните усилия на световната научна общност през последната година и обединява усилията на учени от различни страни и от различни области на науката.

По програмата ще се стимулира и участието на студенти и млади учени, като ще се отдели и специално внимание на популяризирането и разпространението на знанията.

По програмата ще бъдат изпълнявани четири проекта, които ще се ръководят от международни екипи, съсредоточени около основните проблеми в слънчево-земната физика.

Те ще са свързани с това до каква степен разбираме и можем ли да предвидим измененията на слънчевата активност, навлиза ли Слънцето в период на дълбок минимум на своята активност, каква е вероятността за възникване на екстремни слънчеви събития и колко силни могат да бъдат те, как се разпространяват смущенията от Слънцето до Земята, може ли да се предвидят геомагнитните смущения, които предизвикват те и каква е ролята на Слънцето за измененията на климата.

От БАН съобщават, че е започнало сформирането на работните групи по отделните проекти на програмата, допълва БТА.

Водещи

Най-четени