Учените следят в реално време формирането на нова Земя 29.08 | 11:46

Със собствените си очи изследователите наблюдават как се ражда скалиста планета

От Антония Михайлова

Учените провеждат периодично наблюдение на звезда, получила обозначението NGC 2547-ID8, и успели да фиксират огромно изхвърляне на свежа прах в периода от август 2012 г. до януари 2013 г., съобщава НАСА.

"Смятаме, че е настъпил сблъсък между два големи астероида, което е създало гигантския облак от частици с размери на много малки песъчинки. Те се сблъскват помежду си, превръщат се в прах и бавно се отдалечават от звездата", казва Хуан Мен от Аризонския университет, оглавяващ екипа автори.

Последствията от предполагаемите сблъсъци на астероидите са наблюдавани от телескопа Spitzer и по-рано, но този път учените успели да съберат данни както преди, така и след сблъсъка. Така те успели да наблюдават бурния процес по формиране на скалиста планета – такава като нашата собствена.

Скалистите планети водят началото си в праховия облак, който се върти около младата звезда. Частиците се сблъскват и образуват астероиди, които на свой ред се врязват един в друг. Независимо че при това те се разрушават, с времето някои от тях растат и се превръщат в протопланети.

100 млн. години по-късно те вече се превръщат в пълноценни планети от земната група. Така например се смята, че нашата Луна се е формирала при гигантски сблъсък между прото-Земята и обект с размерите на Марс (така наречената Тея).

Звездата NGC 2547-ID8 е на около 35 млн. години, тя е разположена на 1200 светлинни години в съзвездието Корабни платна. Предишни наблюдения вече са фиксирали изменението в количеството прах около звездата, намеквайки за предстоящ процес на сблъсък на астероиди. Астрономите са започнали постоянно наблюдение на звездата с телескопа Spitzer в надеждата да засвидетелстват по-голям сблъсък, който се явява ключов етап от формирането на планети от земната група. От май 2012 години учените наблюдават редовно звездата.

По досадно съвпадение основните събития се случили в периода, когато Spitzer прекъснал наблюденията на звездата, тъй като я заслонило нашето Слънце. Когато пет месеца по-късно наблюденията се възобновили, новите данни шокирали учените.

"Ние не просто станахме свидетели на това, което по всяка видимост се явява отломки от гигантски сблъсък, но успяхме да проследим как те се променят – сигналът отслабва с разрушаването на облака, изтривайки своите частици в праха, за да се отдалечи от звездата", казва Кейт Су от Аризонския университет, съавтор на изследването.

Сега плътният облак прахови отломки се върти около звездата в зоната, в която се формират скалистите планети.

"Ние виждаме процес на формиране на скалиста планета със собствените си очи – казва Джорд Рике, друг от съавторите. – Имаме уникален шанс да го изучим фактически в реално време."

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Science.

1374336

Водещи

Най-четени