Физици съхраняват данни с помощта магнитни вихри 22.12 | 17:39

Нова технология ще позволи скок в скоростите на запис и обработка на информация

От Георги Георгиев

В декемврийския брой на сп. Science физици от техническия университет в Мюнхен (TUM) и университета в Кьолн докладваха за поредно върхово постижение в областта на нанотехнологиите, пише Science daily.

С помощта на електрически ток върху движеща се основа учените установили контрол върху решетка от магнитни вихри – нова магнитна кристална структура от манган и силиции, открита от екип на TUM преди година.

С помощта на неутронния уред за изследвания FRM II в Гархинг, Германия учените наблюдавали как изключително слаби електрични потоци влияят върху новата магнитната структура. Досега основният проблем на този тип разработки е била нуждата използването на ток с изключително висока мощност, чиито странични ефекти се били невъзможни за контролиране.

Разработката се базира върху теорията на т.нар. "спинтрони" – наноелекронни елементи, при които се използва не само електрическия заряд за обработка на информация, но и техният магнитен момент, познат още като СПИН.

Така с помощта на поток от неутрони от FRM II учените наблюдавали обръщане магнитните вихри под въздействието на електричество.

Откритието притежава потенциала един ден да се използва за скоростни записи и обработка на информация, смятат специалистите.

Водещи

Най-четени